324379001

KOAH TEDAVİSİNDE EGZERSİZ ŞART

KOAH TEDAVİSİNDE EGZERSİZ ŞART

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Serap Ayanoğlu, KOAH´la ilgili bilgiler verdi

Sigara ve tütün ürünleri kullanımının yüzde 90 oranında sorumlusu olduğu Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), akciğerlerde görülen kronik ilerleyici bir hastalık. Pasif içicilikle bile ortaya çıkabilen KOAH, nefes darlığı ve sürekli öksürük nedeniyle hastaların hayatını önemli ölçüde kısıtlıyor.

Bu durumda dahi KOAH hastalarının tedavi programında egzersizin mutlaka yer aldığını söyleyen Acıbadem Kocaeli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Serap Ayanoğlu, ilk şartın sigarayı bırakmak olduğu KOAH tedavisinde buna ek olarak düzenli ilaç kullanımı, egzersiz ve nefes eğitiminin tedavinin en önemli unsurları olduğuna dikkat çekiyor.

Bu mesleklerde çalışanlar da risk altında

Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan KOAH, tezek, odun kömürü gibi organik yakıtların dumanının kapalı ortamlarda solunması veya mesleki olarak toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalınması nedeniyle de gelişebiliyor.

Yoğun biçimde sigara içenlerin yanı sıra maden, metal, tekstil, kağıt ve odun işçiliği alanlarında çalışanların da risk altında olduğunu belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Serap Ayanoğlu, bu maruziyetlerin akciğerde mikrobik olmayan bir iltihaba neden olarak havayollarını daralttığının ve geri dönülmez bir hasar yarattığının altını çiziyor.

Her 10 KOAH´lıdan yalnızca 1´i hastalığının farkında

Tedavi edilmemesi durumunda agresif bir biçimde ilerleyebilen KOAH dünya genelinde her 10 kişiden 1´inde görülmesine karşın bu hastaların yalnızca 10´da biri KOAH hastası olduğunun farkında.

KOAH´a ait nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarma gibi belirtiler genellikle sigara kullanımına bağlanarak uzun süre görmezden geliniyor ve böylece hastalığın erken evrede teşhis edilmesi şansı genellikle ortadan kalkıyor.

Tedavide ilk şart sigarayı bırakmak

Ayrıntılı bir özgeçmiş sorgulaması, iyi bir fizik muayene ve solunum fonksiyon testleri sonucu tanısı konulan KOAH´dan korunmak için tütün ürünleri kullanımının bırakılmasının şart olduğunu söyleyen Dr. Deniz Serap Ayanoğlu, pasif içicilik maruziyetinin de ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor.

Ek olarak grip ve zatürre aşısının yapılması ile bronş genişleticilerin düzenli olarak kullanılmasının gerektiği KOAH´da, böylelikle kalan akciğer dokusunun korunması sağlanabiliyor. Bronş genişleticilerin inhalasyon (solunum) yoluyla kullanımı ise en etkin kullanım biçimi olarak kabul ediliyor.

Hastanın durumuna en uygun inhaler cihazın doktor tarafından seçilip hastaya verilmesiyle düzenli ve doğru kullanımı sağlanabiliyor. Bu ilaçların yanında gerekli durumlarda balgam sökücüler de tedaviye eklenebiliyor.

KOAH´lılar bile egzersiz yapmak zorunda

KOAH´da hastalık ilerledikçe fiziksel aktivitenin giderek azaldığına vurgu yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Serap Ayanoğlu, bunun önüne geçmek için ilaç tedavisinin yanı sıra hastaya düzenli egzersiz de önerdiklerini belirtiyor. Tedavinin bir parçası olarak KOAH hastalarının programına haftada 5 gün ve günde 30 dakika yürüyüş gibi orta dereceli bir aktivite ekleniyor.

Tedavinin başarıya ulaşabilmesi için bunlara ek olarak hasta yakınlarının eğitimi, beslenme desteği ve psikolojik destek, nefes darlığı ile baş edebilmek için nefes eğitimi, iş-uğraşı tedavisi ve pulmoner rehabilitasyon da büyük önem taşıyor. Pulmoner rehabilitasyonun etkili olabilmesi için en az 8 hafta süreyle uygulanması öneriliyor.

Alevlenme dönemleri hastaneye yatmayı gerektirebilir

Tüm tedavilere ve düzenli kontrollere karşın KOAH hastalarının en sıkıntılı dönemi alevlenmelerin ortaya çıktığı dönem oluyor. Böyle bir durum geliştiğinde tedaviye eklemeler yapılması ve hatta alevlenmenin şiddetine göre hastanın hastaneye yatırılması gerekebiliyor.

En sık alevlenme nedeni ise enfeksiyonlar. İkinci sırada ise hava kirliği geliyor. Alevlenmeler akciğer fonksiyonlarında hızlı bir kayıp oluşturarak yaşam kalitesini bozuyor. Hastaneye yatışa ve hatta çok ileri vakalarda ölüme sebep olabiliyorlar. Bu sebeple tedaviye hiç vakit kaybetmeden başlanması hayati önem taşıyor.



ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT

BÜYÜKŞEHİR'İN SAĞLIKÇILARI VATANDAŞIN HİZMETİNDE

KEPEZ BELEDİYESİ 'GEBE OKULU' FAALİYETE GEÇİYOR

BAŞKAN ÜMİT UYSAL COVİD- 19 HASTALAĞINI ATLATTI

KEPEZ BELEDİYESİ'NDEN SAĞLIK RAPORU HİZMETİ

DR. ÇELİK'TEN ESTETİK ÖNERİLERİ

ÇOCUKLARDA ASPİRİN KULLANIMINA DİKKAT

MURATPAŞA ŞEFKAT MESAİSİNE DEVAM EDİYOR

MURATPAŞA'DA YORULAN ZİHİNLERE FİTNESS

KONESKOOP'UN AŞI KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ VAR

KEPEZ'DEN 15 BİN HASTAYA FİZİK TEDAVİ HİZMETİ

BÜYÜKŞEHİR'DEN YETİŞKİNLERE ÜCRETSİZ DİŞ TEDAVİSİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu