324379001

BÜYÜKŞEHİR´DEN İKİ AÇIKLAMA

BÜYÜKŞEHİR´DEN İKİ AÇIKLAMA

Antalya Büyükşehir Belediyesi bir basın açıklaması yayınladı

KAMUOYUNA AÇIKLAMA

Antalya´nın gözbebeği tarihi Balbey Mahallesi´nde Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmekte olan ?Kentsel Yenileme Projesi´ ile ilgili Cumhurbaşkanlığı´nca alınan kamulaştırma kararına yönelik basında çıkan yanlış, eksik bilgi içeren, yanıltıcı haberler üzerine açıklama yapma gereği doğmuştur.

10 yıllık belediyecilik hizmetlerimizde başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Bakanlar Kurulumuzun destekleri hep yanımızda olmuştur. Şehrimizde bugüne kadar çözümsüz kalan, kesinlikle çözülemez denilen pek çok konu Sayın Cumhurbaşkanımızın Antalya´ya olan özel ilgisi sayesinde hızlı bir şekilde çözüme kavuşmuştur.

Bilindiği gibi Çalkaya Bölgesinde 30 yılı aşkın bir süreden beri çözüm bekleyen mülkiyet sorunu da Türkiye Büyük Millet Meclisi´nin sadece o bölgeye özgü çıkardığı kanun sayesinde sonuca ulaşmıştır. Kepez ve Santral mahallerinde süren Türkiye´nin en sorunsuz, en büyük ve ödüllü kentsel dönüşüm projesinin bölge sakinlerinin hemen hemen tamamıyla mutabakat sağlamak sureti ile hayata geçirildiğinin unutulmaması gerekmektedir.

Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Projesi´nde de aynı yol izlenerek bölge sakinleriyle mutabakat sağlanması yönünde çalışmalar önemli bir orana gelmiştir. Son derece hassas ve titizlikle yapılan bu çalışmalar görmezden gelinerek ilgili haberde Balbey Mahallesi´nin tamamı bir anda kamulaştırılarak yıkılacak şeklinde yansıtılmıştır.

Oysa bugüne kadar toplam 43 adanın yalnızca iki adasında birinci etap olarak çalışma başlatılmıştır. Birinci etap olarak anılan iki ada ile ilgili Büyükşehir Meclisinden de geçen plan revizyonuna uygun şekilde vatandaşlarımızla uzlaşı aşamasının sonuna gelinmiştir. Ancak özellikle

10 metrekareden küçük hak sahiplikleri projenin uygulanabilmesini olanaksız kılmaktadır. Cumhurbaşkanlığı´ndan alınan kamulaştırma kararı bu tür çözümsüzlükleri ortadan kaldırırken, projeyi sabırsızlıkla bekleyen onlarca hak sahiplerinin haklarının korumasını sağlayacaktır. Ayrıca şu ana kadar hiçbir kamulaştırma işlemi yapılmadığı gibi herhangi bir kamulaştırma işlemine de başlanmamıştır.

Şu aşamada yalnızca birinci etapta kullanılmasına ihtiyaç duyulacak olan Balbey Mahallesi ile ilgili kamulaştırma kararının bölgenin tamamını kapsayacakmış gibi yansıtılmasının maksatlı olduğunu kamuoyuyla paylaşırız.

İkinci bir Kaleiçi olarak adlandırılan Balbey Mahallesi´nin 500 yıllık kültürel ve tarihi mirasını koruma amaçlı yapılan bu çalışmayı baltalamak isteyenler daha öncede benzer yalanları diğer projelerimiz içinde söylemişlerdi. Bu türden yapılan haberlerde ilgili kurum olan Büyükşehir Belediyesi´nden her hangi bir bilgi talebinde bulunulmaması yapılan haberin maksatlı olduğunun göstergesidir. Böylesine teknik bir konuda açıklamada bulunan kurum ve kişiler tek taraflı bir yaklaşım göstererek kamuoyunu yanıltma eğiliminde bulunmaktadır.

Antalya Büyükşehir Belediyesi

ÇALKAYA AÇIKLAMASI 

 

06.02.2018 tarihli yerel gazetelerde yer alan açıklamalarda Çalkaya Bölgesinde yapılan imar çalışmaları ile vatandaşlarımız parsellerinden yapılan %5 oranındaki kesintinin Hazine´ye verildiği, tapular üzerindeki şerhlerin Büyükşehir Belediyesi´nce kaldırılabileceği ve eski imar planları ile devam edilebileceği iddia edilmektedir.

 

Çalkaya Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı içerisinde 21.02.2018 tarihinde Maliye Bakanlığı, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Aksu Belediyesi arasında imzalanan Sulhname uyarınca, Aksu Belediyesi´ne ait yaklaşık 154.000 m2 alan bedelsiz olarak, Maliye Hazinesi´ne ait 266.988 m2 alan ise harca esas bedel üzerinden Büyükşehir Belediyesi´ne devredilmiş (toplam 420.000 m2), müfettiş raporları ve mahkeme kararları ile belirlenen Aksu Belediyesi´nin Hazine´ye olan 654.027.921 TL borcundan da feragat edilmiştir. Buna karşılık Maliye Hazinesi adına 300.000 m2 alanın tahsis edilmesi karara bağlanmıştır.

 

5393 sayılı Kanunun 73.maddesi uyarınca bölgede yer alan Maliye Hazinesi´ne ait yaklaşık 770.000 m2 alanın proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi´ne devredilmesi talep edilmiştir. Bu parsellerin %90´ının devri gerçekleşmiş olup kalan parsellere yönelik işlemler ise devam etmektedir.

 

Hazineden alınan bu alanların;

 

1) Yaklaşık 200.000 m2´si yol, park, çocuk oyun bahçesi, ilköğretim alanı vb. DOP alanlarına terk edilmiş,

 

2) Yaklaşık 400.000 m2´si ise sosyal kültürel tesis alanları, üniversite alanı, spor alanları vb. KOP alanlarına ayrılmıştır. Sonuç olarak proje alanı içerisinde yer alan Hazine mülkiyetine ait alanların büyük kısmı Büyükşehir Belediyesi´nce alınmış ve kamu adına kullanılmıştır.

 

Mülga Bayındırlık ve İskân Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tasarruf İşlemleri Dairesi Başkanlığı´nın parselasyon uygulamalarına yönelik araştırmaları sonucunda bölgedeki tapulara şerh koymuştur. Dolayısı ile tapular üzerine konulan şerhler ancak Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü´nce kaldırılabilecektir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 15.01.2007 tarih 128 sayılı yazıları ile şerhlerin kaldırılmasının ancak bölgede yapılacak yeni bir imar planı ve parselasyon planı ile mümkün olabileceğini belirtmiştir.

 

Bölgedeki imar ve parselasyon planlarının büyük bir kısmı usulsüz uygulamalar olduğu gerekçesi mahkeme kararları ile iptal edilmiştir.

 

Geçmiş tarihlerde yapılmış olan imar planlarında bölgenin projeksiyon nüfusunun çok üzerinde tamamı ile rant tabanlı, teknik gerekçelerden uzak bir nüfus ataması yapılmış, İmar Kanunu uyarınca bu nüfusa ayrılması gereken teknik-sosyal donatı alanları yasalarda belirtildiği şekilde ayrılmamış, ayrılanlar da konut alanlarına dönüştürülerek satılmak sureti ile yeterli sosyal ve teknik donatı alanı olmayan yasalara aykırı planlar oluşturulmuştur. Kamuya ayrılması gereken alanların büyük kısmı kamu eline geçememiş, özel mülkiyette kalmıştır. Bu durum imar planlarının iptal gerekçelerinin de başında gelmektedir.

 

Sonuç olarak; geçmiş tarihlerde yapılmış olan imar planlarının aynı şekilde korunması imar mevzuatı açısından mümkün değildir. Belediyemizce yapılmış olan planlama çalışmalarında, imar mevzuatında öngörülen standartlarda donatı alanı ayrılarak yasalara ve yönetmeliklere uygun, teknik temellere dayalı, uygulanabilir bir imar planı çalışması yapılarak vatandaşlarımızın mağduriyetleri giderilmiştir.

 

Çalkaya Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi;

 

Belediyemizce uzun yıllar altyapısı oluşturulmuş, ilgili birçok kurum ile koordineli olarak çalışılmış, ayrıntılı analiz çalışmaları tamamlanmış ve uzman ekipler oluşturularak yoğun teknik bir çalışmanın neticesinde sonuca ulaşabilmiştir. Yapılmış olan basın açıklamasının konuya ilişkin yeterli bilgi alınmadan yapıldığı düşünülmektedir.

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi

 



BAŞKAN KOLPAK PROJELERİNİ AÇIKLADI

EMO'DAN KADINLAR GÜNÜ KUTLAMASI

BAŞKAN BEKİR KIVRIM, BELEDİYE PERSONELİNE SÖZ VERDİ

BAŞKAN ADAYI BEKİR KIVRIM BAŞKAN GENÇ’İ ZİYARET ETTİ

BAŞKAN KIVRIM'DAN SANAYİ ESNAFINA ZİYARET

BAŞKAN RIZA SÜMER, ÖĞRENCİLERİ DİNLEDİ

BAŞKAN RIZA SÜMER’DEN YOĞUN SEÇİM MESAİSİ

BAŞKAN KIVRIM; "DÖŞEMEALTI BİZİMLE ALTIN ÇAĞINI YAŞAYACAK"

BAŞKAN KIVRIM SALI GURUBUNUN KONUĞU OLDU

BAŞKAN SÜMER'DEN MİTİNG GİBİ MAHALLE BULUŞMASI

BEKİR KIVRIM BAŞKAN'DAN BAHŞİ'YE ZİYARET

BAŞKAN TÜTÜNCÜ; "BİZİM HEYBEMİZ DOLU"

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu