324379001

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ ÖNERİLERİ

BEBEKLERDE EK GIDAYA GEÇİŞ ÖNERİLERİ

Bebeklerde ek gıdaya geçişte 5 altın kural

Ek gıdalara geçiş bebekler için olduğu kadar ebeveynler için de önemli bir dönem. Bebekler ilk altı ay boyunca D Vitamini hariç, ihtiyaçları olan her şeyi anne sütünden karşılayabiliyorlar.

Ancak altıncı aydan itibaren hem dış dünya ile tanışmaları, hem gelişmiş sindirim sistemlerinin yeni gıdaları kaldırabilmesi, hem de belki de en önemlisi, beyin gelişimlerinin olması gerektiği ivmede devam edebilmesi için ek gıdaya yumuşak bir geçiş yapılması gerekiyor.

Makarna Lütfen! Kurucusu ve Gıda Mühendisi Tuğba Bayburtluoğlu ek gıdaya geçişte panik olunmaması gerektiğini söylüyor. ?Ek gıdaya geçişte anne babalara önerimiz sakin olmaları. Önlerinde 3-5 ay civarı ek gıdaya alıştırmak için bir süre var. Ek gıdaya geçiş zamanını doktorunuz bebeğinizin gelişimi açısından değerlendirip size uygun zamanı söyleyecektir. Acele etmenize gerek yok? diyor.

Ek Gıdaya Geçişte 5 Altın Kural:

Bayburtluoğlu; ek gıdaya geçişte ebeveynlere şu uyarılarda bulunuyor;

1. Panik yapmayın. Bebeğiniz sonsuza kadar anne sütü ya da mama almayacak; zamanı geldiğinde ek gıdalara geçiş yapacak.

2. Bilinçli birer anne baba olarak mutlaka okuyun araştırın, internette birçok kaynak var ama sadece güvenilir olanlara, bir uzmanın elinden çıkmış yazılara bakın. Çocuğunuza özel bilgileri, teşhis ve tedaviyi kendi çocuk doktorunuzdan edinin.

Aklınızdakileri, sorularınızı bir kağıda dökerek görüşmeye gitmek faydalı olacaktır. Ek gıdaya geçiş ile ilgili doktorunuza soru sormaktan çekinmeyin.

3. Ek gıda bir süreçtir ve kesinlikle zaman alacaktır. Bebeğinizi en iyi siz tanırsınız, ailenizin ihtiyaç ve isteklerini en iyi siz bilirsiniz. Birçok bebek ek gıdaya geçiş sinyallerini verir. Örneğin sizin yemeğiniz ile ilgilenir, ağzını şapırdatır, yiyeceklere uzanmaya çalışır, bu sinyalleri takip edin.

4. Abartmayın. Bebeğinizin midesi küçük. Ana besini doktorunuzun yönlendirmesi ile hâlâ anne sütü ve/veya formül mamadır.

5. Ek gıdaya geçiş sürecine önceden hazırlıklı olun. Geçiş süreci başladığında ne yapacağınızı biliyor olmak önemlidir.

Ek Gıdaya Hangi Besinlerle Başlamalı?

Bayburtluoğlu; ?İlk etapta bebeğinizi tanıştıracağınız yiyecekler sebze ve meyve püreleri olabilir. Muhallebiler de verebilirsiniz. Glüten yani buğday ürünlerine karşı hassasiyeti olma ihtimali yüzünden birçok ülkede ilk muhallebiler pirinç unu ile yapılır. Bebeğinizin glüten hassasiyeti yoksa irmikli muhallebilere 8. aydan sonra geçebilirsiniz.? diyor.

İrmik Mi Pirinç Unu mu, Sebze mi, Meyve mi?

Bayburtluoğlu; ?İrmik, pirinç unundan daha besleyicidir.? diyor. Sıklıkla pirinç unu ile ekgıdaya geçişe başlayan annelere glüten hassasiyeti olmadığı tespit edilen bebeklere daha besleyici olduğunu için irmikli gıdalar öneriyor.

Ek Gıdaya Geçişte Yoğurt Harika Bir Çözüm

Bayburtluoğlu, ?Yoğurt ve kefir iyi birer ek gıdadır. İlk günlerden itibaren verilebilir. Kendiniz mayalamayı tercih ederseniz mayalama ortamının ve aletlerinin son derece temiz ve kalıntısız olmasına dikkat etmelisiniz.

Çok kaynamış sütten daha koyu yoğurt çıksa da sütün fazla kaynaması besin öğelerini azaltacağı için eğer çiğ süt kullanıyorsanız bir taşım kaynatıp hemen mayalamak, eğer pastörize süt kullanıyorsanız sadece mayalama sıcaklığına (yaklaşık elinizin dayanacağı sıcaklıklar) kadar getirip mayalamanız yeterli olacaktır.? diyerek evde kendi yoğurdunu yapan anneleri uyarıyor.

Ruşeymin Faydalarını Gözardı Etmeyin

Bebeğinize 8. aydan sonra ruşeym yani buğday özü verebilirsiniz. Son derece besleyicidir. Bir yaşından önce her şey pişirilerek verileceği için muhallebileri, çorbaları koyulaştırmak için irmik yerine rüşeym kullanabilirsiniz. Bebeğinizde bir demir eksikliği, kansızlık ya da anemik bir durum yoksa 8. aydan sonra tam tahıllı mamalara, çorba ve ekmeklere başlayabilirsiniz.

Beyaz undan, pirinç unundan ya da sadece irmikten yapılan gıdalar bebeğinizin tat algısını ileride rafine ürünlere daha kolay kaydırabileceğinden dolayı tam tahıllı ürünlerle çocuğunuzu erken tanıştırmanız hayatının geri kalanı için önem arz etmektedir.



ÇOCUKLARDA D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNE DİKKAT

BÜYÜKŞEHİR'İN SAĞLIKÇILARI VATANDAŞIN HİZMETİNDE

KEPEZ BELEDİYESİ 'GEBE OKULU' FAALİYETE GEÇİYOR

BAŞKAN ÜMİT UYSAL COVİD- 19 HASTALAĞINI ATLATTI

KEPEZ BELEDİYESİ'NDEN SAĞLIK RAPORU HİZMETİ

DR. ÇELİK'TEN ESTETİK ÖNERİLERİ

ÇOCUKLARDA ASPİRİN KULLANIMINA DİKKAT

MURATPAŞA ŞEFKAT MESAİSİNE DEVAM EDİYOR

MURATPAŞA'DA YORULAN ZİHİNLERE FİTNESS

KONESKOOP'UN AŞI KAMPANYASINA YOĞUN İLGİ VAR

KEPEZ'DEN 15 BİN HASTAYA FİZİK TEDAVİ HİZMETİ

BÜYÜKŞEHİR'DEN YETİŞKİNLERE ÜCRETSİZ DİŞ TEDAVİSİ

BAŞKAN BAHAR: “PARAMIZIN İSTİKRARLI BİR SEYİR İZLEMESİNİ İSTİYORUZ”

BAŞKAN TAT; " YAZ SAATİNDE ESKİ SİSTEME DÖNÜLMELİ

Borsa İstanbul’da Gong Sur Tatil Evleri GYO için çaldı

SUR TATİL EVLERİ GYO’NUN HALKA ARZINA BÜYÜK İLGİ

Sur Yapı ‘Müşteri Deneyimini En İyi Yöneten Marka - Yılın Tüketici Markası’ Seçildi

Sur Yapı Tatil Evleri Antalya’dan EYT’lilere Özel ‘Emeklilikte Yazlıkta Takılanlara Büyük Fırsat!

EMO BAŞKANI TAT'TAN MAAŞ AÇIKLAMASI

SUR YAPI TESLİMLERE ARA VERMİYOR

SUR YAPI ANTALYA'DA TESLİMLER HIZ KESMİYOR

Trendyol Star Ödülleri’nin Eylül ayı sahipleri belli oldu